Wat is bockbier?
Bockbier is een seizoenbier dat in de periode oktober-februari verkrijgbaar is, alhoewel de piek van het seizoen in oktober en november ligt. Volgens onderlinge afspraken wordt het bockbier door de brouwers die zijn aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor eind september op de markt gebracht. De kleinere brouwers hoeven zich niet aan deze afspraak te houden en komen soms net iets eerder op de markt. De enige eis die in de Bierverordening aan bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft.
Waar komt bockbier vandaan?
Er is maar weinig bekend over de historie en de ontwikkeling van het Nederlandse bockbier. Hoe het bier in Nederland terecht is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld tot het typisch seizoensbier dat het nu is, zou een interessant onderwerp voor onderzoek zijn. Er is wel meer bekend over de herkomst en de naam van het bockbier. De naam is aan het eind de zestiende, begin zeventiende eeuw ontstaan in Beieren, en is een verbastering van de aanduiding Einbecker Bier.
Elias Pilcher en het Ainpöckisch bier
Einbeck was al in de vijftiende eeuw een beroemde bierstad. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd, onder andere naar de hoven van de Beierse hertogen. Daar viel het bier zeer in de smaak, maar het Einbecker bier had één nadeel: het was duur vanwege de hoge importkosten. Het was aan het hof van Hertog Wilhelm V dat werd besloten om een eigen brouwerij op te richten en het Einbecker bier na te maken. In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchner Hofbräuhaus.
Het Beierse bier bleek aan te slaan en al snel werd het ook naar leden van het hof buiten de stad verstuurd. Het werd zelfs buiten het hof aan de man gebracht. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. De hertogen zagen zich dan ook genoodzaakt tot drastische maatregelen. En zo werd in 1612 (volgens andere bronnen 1614) een brouwer uit Einbeck naar Beieren gehaald om het inbecker bier te brouwen.
Die brouwer was Elias Pilcher en het lukte hem wel om een bier "nach Einbecker Art" te brouwen. In het Beierse dialect het "Einbecker Bier" als snel "Ainpöckisch Bier", vervolgens "Ainpöck" en tenslotte "Ein Bock". Die naam gebruiken wij -en de Duitsers- nog steeds.